“De opleiding nautische wetenschappen geniet terecht een uitstekende reputatie.”

Dennie Lockefeer

Dennie Lockefeer, Chief Commercial Officer bij Van Moer Logistics, alumnus van de Hogere Zeevaartschool

Dennie Lockefeer is geboren en getogen aan de oevers van de Schelde, in een gezin dat actief was in de scheepvaart. Het zal dus niemand verbazen dat hij koos voor de opleiding nautische wetenschappen aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. “Mijn vader was jarenlang schipper en stampte nadien zijn eigen zand- en grindhandel uit de grond. Met de ontwikkelingen op Linkeroever was dat een slimme zet. Zelf tuurde ik ’s nachts urenlang naar de kolossale schepen die muisstil de haven van Antwerpen binnenslopen. De interesse voor de maritieme wereld is me met de paplepel meegegeven.”

In zijn tienerjaren liep Dennie school in het Sint-Annacollege in Antwerpen. Met een diploma technisch secundair op zak wou hij naar de Hogere Zeevaartschool, maar dat was geen sinecure. Voor de opleiding nautische wetenschappen moest hij immers slagen in het toelatingsexamen. Het is één van de weinige studies, samen met geneeskunde en tandheelkunde, waarvoor je een voorafgaande, bepalende test moet afleggen. “Met de leerstof die ik in het middelbaar gezien had, zou het me niet lukken om te slagen. Ik bereidde me optimaal voor en studeerde keihard, want ik wou koste wat het kost binnen geraken. Naast wiskundige vraagstukken, werd ik ook psychologisch getest om te kijken of ik uit het juiste hout gesneden was.”

Samen met 90 andere studenten vatte Dennie de opleiding aan. Van begin af aan werd hij klaargestoomd voor het serieuze werk. “Ik kreeg een uniform aangemeten en wist meteen dat het menens was. In het eerste jaar viel een derde van de studenten af. Je liep 5 weken stage bij de marine en sommige vonden dat maar niets. Ik moest ook vaak op mijn tanden bijten, maar ondertussen kweekte ik doorzettingsvermogen. Het ging er hard aan toe, maar ik was fier dat ik tot de selecte groep studenten behoorde die ooit officier zou worden. Die aangeleerde discipline nam ik de rest van mijn carrière mee.”

“Ik leerde door naar de hemel te kijken mijn positie op zee te
bepalen.”

Na 4 jaar studeren zat het er voor Dennie nog niet op. Immers, wie wil varen, moet nog eens 60 maanden stage lopen. “De opleiding duurt dus eigenlijk 9 jaar, maar dat is het meer dan waard. Het zee- en officiersleven spreekt tot de verbeelding. Ik leerde door naar de hemel te kijken mijn positie op zee te bepalen. Ik kende meer dan 58 sterren en om ze te bewonderen trok ik regelmatig naar het planetarium van onze school. Geef toe, dat klinkt toch romantisch?”

Talent beter laten doorstromen

De opleiding nautische wetenschappen is uniek in België en combineert het beste van twee werelden. De Hogere Zeevaartschool geniet bovendien een uitstekende reputatie. “Je krijgt een brede basis met taalvakken, wiskunde en mechanica en toetst die theoretische kennis meteen aan de praktijk. In Nederland bestaat er een gelijkaardige opleiding, maar die wordt enkel op bachelor niveau gegeven. Als ik de naam van de school ergens laat vallen, kijken mensen steevast op. Die goede naam gaf ongetwijfeld bij DP World de doorslag om mij toe te laten tot hun young potential programma.”

Dennie studeerde uiteindelijk met onderscheiding af en hield aan zijn studentenperiode een hechte vriendengroep en een enorm netwerk aan over. Momenteel is hij Chief Commercial Officer bij Van Moer Logistics. Na vele omzwervingen koos hij voor zijn gezin en een job aan wal, in de bedrijfswereld. Als geen ander weet hij waar het hoger onderwijs in de toekomst op moet inzetten. “Met ons bedrijf zijn we voortdurend op zoek naar talenten die na hun studies meteen bij ons aan de slag kunnen. Het is een moeilijke zoektocht. De doorstroming van afgestudeerden naar het werkveld moet daarom nog vlotter en beter.”

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!