“De hogescholen verdienen meer waardering”

Kathleen Helsen

Kathleen Helsen, voorzitter Commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement, alumnus van Thomas More

“Zonder de persoonlijke benadering die ik tijdens mijn opleiding kreeg, had ik nooit een diploma behaald.” Kathleen Helsen zet vanaf de eerste vraag de toon voor dit interview. Ze heeft ook recht van spreken. Als Vlaams volksvertegenwoordiger (CD&V) en voorzitter van de Commissie Onderwijs heeft zij een duidelijke mening en visie over de toekomst van het hoger onderwijs in Vlaanderen.

Kathleen studeerde af als maatschappelijk werker aan het HISS in de Kempen, vandaag onderdeel van Thomas More Hogeschool. Maatschappelijk werker worden was aanvankelijk niet haar ding. Zij droomde ervan architect te worden en dat advies kreeg ze ook
in haar secundaire school, maar haar mening veranderde.

Hogeschooldiploma is waardevol

“Tijdens een avond op café hoorde ik vriendinnen met passie vertellen over hun stage in een instelling voor mensen met een mentale beperking. Het prikkelde me en leidde tot dilemma, maar uiteindelijk koos ik voor een academische opleiding pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven”, vertelt Kathleen. Ze stond zelfs niet stil bij een keuze voor de hogeschool. De middelbare school was spielerei geweest en dan leek het logisch om voor een academische opleiding te kiezen.

“In de hogeschool was ik eindelijk geen nummer meer.”

Maar al in de eerste maanden werd ze met haar neus op de feiten gedrukt. “Ik kreeg grote brokken theorie te verwerken en vroeg me constant af waarom ik dat allemaal nodig had. De eerste zit was niet goed. De tweede examenperiode ging ik thuis studeren en dat verliep gelukkig een tikkeltje beter. En toch had ik al snel door dat een academische carrière niet aan mij besteed was. Bovendien vonden mijn ouders dat thuis studeren tot betere resultaten leidde en zo koos ik voor de opleiding maatschappelijk werk, dichtbij huis. De opleiding sluit aan bij pedagogische wetenschappen, maar is een pak praktijkgerichter.”

In het HISS kwam Kathleen thuis. Ze werd meteen goed opgevangen, met een persoonlijke benadering. “Eindelijk was ik geen nummer meer. De docenten hadden een naam, stimuleerden en geloofden in mij. Geen enkele prof aan de unief heeft mij verteld waarom ik die stapels theorie van buiten moest leren. Aan de hogeschool zag ik er het nut van in. Ik bloeide volledig open. Eerlijk? Zonder de persoonlijke benadering van mijn hogeschoolopleiding had ik nooit een diploma behaald.”

Die persoonlijke aanpak en opvolging, ervaarde ze ook bij haar stagebegeleiders. “Zowel in het tweede als derde jaar kreeg ik ontzettend veel ruimte en vrijheid en mocht ik meteen meer doen dan puur observeren. Ik greep gretig de aangeboden kansen en dat resulteerde in positieve stageverslagen. Ik vond er onlangs eentje terug op zolder. Onvoorstelbaar hoe goed die mentor mij kende. Ik heb nog steeds
goeie contacten met hem en ben hem heel erg dankbaar voor de kansen die ik gekregen heb.”

Die brede vorming en de vaardigheden die ze aangeleerd kreeg, leerden haar ook hoe ze aan lokale politiek moet doen, een sociaal beleid moet voeren en moet omgaan met mensen. “De opleiding die ik genoot is de perfecte basis om maatschappelijk relevant te zijn en dus om aan politiek te doen.”

“Ik ben een trotse alumnus en vindt de opleidingen bijzonder kwalitatief en waardevol. De toekomst en de kracht van de hogescholen ligt verder in het ervaringsgericht opleiden van onze jonge talenten, waarbij men rekening houdt met de manier waarop studenten leerstof verwerken; de persoonlijke aanpak dus. Daarin moet men blijven investeren, waarbij men telkens een link zoekt tussen de theorie en wat
er zich in de samenleving afspeelt.”

De drempel naar een academisch diploma moet volgens haar wel een stuk flexibeler. “Ik heb de indruk dat universiteiten nog te weinig waardering hebben voor studenten met een hogeschooldiploma. Het abstract leren wordt teveel opgehemeld. Hoog tijd voor een mentaliteitsverandering dus.”

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!