“Met een hogeschooldiploma op zak kan je een prachtige carrière uitbouwen.”

Nathalie Van Hool

Nathalie Van Hool, advocaat bij L . Inc Advocaten en alumnus van Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Dat Nathalie Van Hool iets met rechten zou doen, stond in de sterren geschreven. Als kind volgde ze het juridisch nieuws op de
voet, maar ze koos na het middelbaar niet voor een universitaire opleiding. Dat werd haar afgeraden door haar leerkrachten. Ze trok naar de Artesis Plantijn Hogeschool voor een rechtspraktijkopleiding. “Op de website las ik dat 99% van de afgestudeerden een job vinden. Dat overtuigde me. Vijf jaar studeren leek me bovendien te lang. Ik wilde een praktijkgerichte opleiding van drie jaar volgen.”

De opleiding rechtspraktijk bereidt je meteen voor op een job in de juridische sector. Voor Nathalie mocht het zelfs nog wat praktischer. “Ik werkte het liefst concrete projecten uit en werd daarbij begeleid door ervaren mensen uit het werkveld. Die combinatie maakt de opleiding zo interessant. Je krijgt van gepassioneerde experts een doe-mentaliteit aangeleerd.”

Ook de basis van de opleiding zit goed. Zo wordt je talenkennis tijdens het eerste jaar bijgespijkerd. Dat kwam handig van pas, want Nathalie wilde graag in het buitenland studeren en diende in het tweede jaar een aanvraag in om op Erasmus naar Italië te
gaan. De procedure was bijna rond, tot ze plots op de website van haar school een oproep opmerkte om in China stage te lopen. “Ik stuurde meteen een mailtje naar mijn docenten. Wat bleek? Niemand had zich aangemeld. En ik was snel overtuigd. De kans om te studeren en te werken in een ander werelddeel kon ik niet laten liggen.”

 

“De school bood me de mogelijkheid om in het buitenland
praktische kennis op te doen.”

Daarmee was de kous niet af. Nathalie moest zich grondig voorbereiden. Zes maanden zou ze ondergedompeld worden in een vreemde cultuur. “Ik werd uitstekend begeleid door de Hutong hogeschool in China. De partnerhogeschool zorgde voor huisvesting en ik kreeg een basiscursus Chinees. In hun database zat het bedrijf Boardroom Limited, een consultancybedrijf gericht op het adviseren van
buitenlandse bedrijven in hoe ze een bedrijf in China moeten oprichten. Ik moest via Skype bij het bedrijf solliciteren en dat verliep wonderwel. Het avontuur kon eindelijk beginnen.”

Haar verblijf in China heeft haar verdere leven bepaald. Nathalie stak er veel van op. “In de eerste plaats leerde ik zelfstandig leven en werken. Ik moest het daar alleen klaarspelen, in een ver land, waar ik niemand kende en de taal amper sprak. Ik werd meegezogen in de Chinese bedrijfscultuur, kreeg veel verantwoordelijkheid en mocht ook events en meetings bijwonen.”

Op basis van de ervaring die ze opdeed, besloot ze om haar eindwerk over de economische groei van China te schrijven. Ze was onder de indruk van de werkmentaliteit van de Chinese bevolking. Die mentaliteit nam ze over en na haar rechtspraktijkopleiding besliste ze om verder te studeren. “In China zag ik wat hard werken betekende en hoe gedreven de bevolking is. Ik nam er een voorbeeld aan, want
ik voelde dat ik meer in mijn mars had. Boardroom Limited had me bovendien aangeraden om na mijn studies nog een schakelprogramma en masteropleiding rechten te volgen. Het schakelprogramma sluit trouwens mooi aan op de rechtspraktijkopleiding.”

Imagebuilding

Ondertussen is Nathalie 27 jaar en werkt ze bij L.inc Advocaten. Ze blikt tevreden terug op haar studies in de Artesis Plantijn Hogeschool. “De hogeschool bood me de mogelijkheid om in het buitenland praktische kennis op te doen bij een gerenommeerd
bedrijf. Met een hogeschooldiploma kan je een prachtige carrière uitbouwen. Dat mogen ze meer in de verf zetten. Het imago van de opleidingen moet opgepoetst worden, zowel bij jongeren als bij bedrijven.”

Nathalie is overtuigd van haar stuk en heeft haar broer gemotiveerd om zich in te schrijven aan de Artesis Plantijn Hogeschool. “Raad eens waar hij tijdens zijn opleiding stage liep? Als marketingstudent werkte hij vier maanden lang in een bedrijf in Australië. Met een rugzak aan buitenlandse praktijkervaring is hij teruggekeerd en ook hij heeft nu op de arbeidsmarkt een streepje voor op andere afgestudeerden.”

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!