“In mijn opleiding heb ik geleerd hoe ik een team moest leiden”

Xavier Taveirne

Xavier Taveirne, journalist en schermgezicht bij de VRT, alumnus van de Erasmushogeschool Brussel

Met een hogeschooldiploma De Slimste Mens ter Wereld worden? ’t Is gebeurd. Eind 2017 mocht tv- en radiopresentator Xavier Taveirne de titel op zijn conto schrijven. Xavier studeerde communicatiebeheer aan de Brusselse Erasmushogeschool. Hij maakte zelf die keuze.  “Ik luisterde niet naar de aanbevelingen van het CLB en deed meteen mijn eigen ding. Eigenlijk wilde ik zo kort mogelijk studeren om snel een job te vinden. Ik koos in eerste instantie voor de stad Brussel en dan voor de opleiding.”

Xavier wilde met een schone lei beginnen, ver weg van thuis, om zijn wereldbeeld te verruimen. In de Erasmushogeschool werd geëxperimenteerd met projectgericht onderwijs en dat lag hem wel. “Ik heb een korte concentratieboog en door telkens in groep rond een ander project te werken was er veel afwisseling. Dat liep vaak chaotisch, maar het zette zaken in beweging en leverde originele resultaten op. Ik durfde de leiding nemen en kon zo meteen tonen wat ik waard was. In een redactie met journalisten is een goede groepsdynamiek belangrijk. Ik heb in mijn opleiding geleerd hoe ik een team moest leiden en ideeën kon vormgeven.”

In het tweede en derde jaar van de opleiding liep Xavier stage bij Woestijnvis en Radio 2 West-Vlaanderen. Hij liet een goede indruk na, want na een omweg in Nederland, had hij snel zijn droomjob te pakken. “Door mijn stage kreeg ik voeling met het werkveld. Ik schreef veel en proefde van het radio maken. Dat, in combinatie met het kotleven in het bruisende Brussel, maakten mijn studentenperiode
onvergetelijk. Na mijn studies kon ik vrij snel aan de slag bij Radio 2.”

“Ik koos in eerste instantie voor de stad Brussel en dan voor de opleiding.”

In zijn beginperiode als journalist studeerde Xavier urenlang bij. Die extra bagage en dossierkennis had hij nodig. “Nauw aansluiten bij het werkveld is de kracht van de hogeschoolopleiding, maar de basis moet wel goed zitten. In mijn opleiding was dat – gelukkig maar – evenwichtig verdeeld. Elke journalist zou een notie van talen, rechten en psychologie moeten hebben. Steeds vertrekken vanuit een brede, algemene kennis en daarop verder bouwen. Als ik opnieuw zou moeten kiezen, wil ik opgeleid worden tot historicus, omwille van de boekenwijsheid die in je rugzak steekt, met nadien dan nog een jaartje specialisatie in journalistiek.”

Basisprincipes vasthouden, maar durven hervormen

Ondertussen is de presentator zelf praktijklector. “Ik krijg de indruk dat studenten veel opsteken van iemand die dagelijks in het werkveld staat. Mijn boodschap voor de hogescholen? Investeer verder in lectoren met praktijkervaring en breng ze voor de klas. Het directe contact en de persoonlijke benadering met experts zal de kwaliteit van de opleiding ten goede komen.”

Xavier praat op 23 april het panelgesprek op het VLHORA-congres aan elkaar. Als moderator moet hij op de achtergrond blijven, maar dit interview grijpt hij toch aan om een oproep te doen aan de beleidsmakers. “Hogescholen moeten met een open blik naar de veranderende wereld kijken. Jongeren zijn niet blind en pikken snel trends op. Probeer dan ook met hen in dialoog te treden. Durf zelf kritisch tegenover de eigen instelling te staan en hervormingen door te voeren, zonder kwaliteitsverlies te lijden.”

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!